[...] badań. Czy podawanie dożylne witaminy C jest skuteczną terapią antynowotworową? Z większości badań płynie jednoznaczny wniosek: jest to mrzonka. Wpływ może i istnieje, o ile podaje się witaminę C obok chemio-, radio-terapii i/lub po interwencji chirurgicznej (takie były opisywane wyżej przypadki). Czy strony typu BBC, TVN, „The Independent” [...]
[...] (2017) Kesavarapu K, et al. Yogi Detox Tea: A Potential Cause of Acute Liver Failure . Case Rep Gastrointest Med. (2017) https://www.lekarski.umed.wroc.pl/sites/default/files/struktura/lekarski/medycyna-ratunkowa/Post%C4%99powanie%20ratunkowe%20w%20ostrych%20zatruciach.pdf Albert C. Kolbye, Kathryn R. Mahaffey „Food Exposures to Lead” Emilia [...]
[...] za całe zło obarczano szeroko rozumianą „chemię”. Uznawanie za wszelkie zło chemii jest niezwykle zabawne szczególnie dla osób mających pojęcie, jak funkcjonuje organizm i ile chemicznych trucizn produkuje, przetwarza, wydala lub w inny sposób użytkuje. Wszystkie hormony są chemią (testosteron, kortyzol, hormon wzrostu, IGF-1, estrogeny, [...]
[...] on the World’s Major Non-Communicable Diseases https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3645500/ https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/71/wr/mm7117e1.htm Tiffany M. Powell-Wiley i in. Obesity and Cardiovascular Disease: A Scientific Statement From the American Heart Association https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIR.0000000000000973 R. L. [...]
[...] człowieka, który pościł 50 dni, przyjmując tylko płyny i multiwitaminy. Początkowo mężczyzna ważył 96.8 kg (przy 180.9 cm wzrostu), po 50 dniach 75.4 kg. Nie wiadomo, ile % tkanki tłuszczowej miał na początku, bo mężczyzna dokonał pomiaru na domowym sprzęcie (BIA cechuje niedopuszczalny błąd pomiaru – przekłamanie dotyczy zarówno % [...]
[...] jest bardziej szkodliwa dla zdrowia, w porównaniu do masła. Referencje: Beata Paszczyk „SKŁAD KWASóW TŁUSZCZOWYCH W MASŁACH I TŁUSZCZACH MIESZANYCH”http://ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2016/Nr%204/Bromatologia%204_2016%20s%20756-763.pdf Laura Pimpin,1 Jason H. Y. Wu,2 Hila Haskelberg,2 Liana Del Gobbo,1,3 and Dariush Mozaffarian „Is Butter [...]
Tak naprawdę każdy człowiek ma jakąś dietę, lepszą lub gorszą. Jeśli chcesz budować mięśnie, nie stosując konkretnej diety, to owszem, jest to możliwe, ale bywa trudne i wiąże się z wieloma zagrożeniami. Najlepsze źródła węglowodanów Ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Dla osób chcących oszczędzić [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej, czyli odchudzanie, wymaga od nas przygotowania odpowiedniej diety. O ile budowanie masy mięśniowej zostawia nam pewien margines na to, aby zjeść jakiegoś łakocia, tak redukcja wymaga już pewnych restrykcji. Jeżeli chodzi o plan treningowy, tutaj niewiele się zmienia. Kluczem jest odpowiednie dopasowanie bilansu [...]
Środki pobudzające ośrodkowy układ nerwowy były początkowo wykorzystywane przez sportowców w celu poprawy wydolności (fizycznej, umysłowej) w dniu zawodów. Od początku istniały dowody na to, że mogą być związane z nagłą zapaścią lub śmiercią, zwykle z powodu zatrzymania akcji serca i/lub niewydolności układu oddechowego, szczególnie podczas [...]
[...] Skład popularnych soków z reguły wcale nie jest lepszy (np. pomarańczowy sok Hortex zawiera 9 g węglowodanów, a podobny wyrób Tymbarku 10.6 g w 100 ml, czyli tyle samo, ile zwykła Coca Cola!). Gdyby ludzie zdawali sobie sprawę, jaki wpływ na zdrowie mają popularne napoje, raczej by po nie tak chętnie nie sięgali. Kilka lat temu Ronald Ball [...]
Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]
[...] zbyt dużą nadwyżkę energetyczną. Jest to sztuczna sytuacja, ale pokazuje ważne zjawisko. Podsumowanie: tłuszcz na talerzu powoduje, że będziesz tłusty? To zależy, ile tego tłuszczu masz w diecie. Pofolgowanie sobie, np. gęste podlewanie potraw oliwą z oliwek, olejem rzepakowym, zjadanie garści migdałów, dużych ilości awokado, [...]
[...] kalorii. Jest ono mylące i zupełnie nie odzwierciedla właściwości pokarmu. Białko w określonej porcji ma tyle samo kcal co sacharoza (cukier stołowy, glukoza + fruktoza). O ile czysty cukier tuczy, to duża podaż protein wywołuje tak duży wydatek energetyczny, iż wręcz odchudza. Identyczne wnioski płyną z badania Veldhorst MA i wsp. z 2010 r. [...]
[...] lody, ciastka, ciasta, słodzone jogurty, frytki. A czy mogę stosować carbo, vitargo lub glukozę? Tak, nie ma żadnych przeciwwskazań do stosowania carbo lub vitargo, o ile obliczysz najpierw swoje zapotrzebowanie na węglowodany. Może się okazać, iż masz wielkie braki, jeśli chodzi o proteiny (WPC, WPH, WPI, kazeina, białko jaja, wołowina, [...]
[...] Joanna Banach, Władysław Sinkiewicz „Cholesterol HDL — przyjaciel czy wróg?” https://ojs.kardiologiapolska.pl/kp/article/viewFile/KP.2013.0045/7195 John Abramson „Cholesterol-lowering statin therapy for healthy people is not as simple as 'yes' or 'no' Clinical Pharmacist MAR 2017 [...]
EAA to essential amino acids, czyli aminokwasy uznane za niezbędne dla funkcjonowania człowieka. Uwaga: czym innym jest podtrzymanie funkcji życiowych osoby nieaktywnej fizycznie, prowadzącej siedzący tryb życia, a czym innym zapewnienie optymalnego wzrostu mięśni kulturyście. Na koniec najważniejsze! Najnowsze badania Sanghee Park i wsp. [...]
[...] Anna Galicka „Mutacje genów niekolagenowych we wrodzonej łamliwości kości – znaczenie produktów tych genów w biosyntezie kolagenu i patogenezie choroby” http://www.phmd.pl/api/files/view/28890.pdf https://edraurban.pl/ssl/book-sample-file/kosmeceutyki-seria-dermatologia-kosmetyczna-ii-wydanie/pdf/k2.pdf
Opisane zagadnienie wraca co kilka lat, jedni ludzie straszą jajkami ze względu na zawarty w nich cholesterol, inni przekonują, że tego rodzaju produkty nie mają żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Często jestem pytany o tego typu kwestie. Uważam, że każdy powinien podejmować decyzje samodzielnie, ale bazując na danych naukowych, a nie na [...]
[...] komórki Leydiga. testosteron całkowity (mówi o tym, jak funkcjonują jądra, podstawowy wskaźnik, nie zawsze adekwatny). testosteron wolny (mówi o tym, jak funkcjonują jądra i ile procent testosteronu jest związane). estrogeny (mówi o tym, czy mamy problem z nadmiarem lub niedoborem hormonów, kiedyś uznawanych za „kobiece”; jedno i drugie zjawisko [...]
[...] Tak, tylko pozostałe 99,99% populacji nie jest tak utalentowane, więc musi włożyć o wiele więcej wysiłku w dietę i trening. https://www.youtube.com/watch?v=dEpIMRbVvnM Cailer Woolam i 435 kg w martwym ciągu przy wadze ciała 99 kg. Niedawno widziałem film zawodnika, który waży 99 kg i podnosi 435 kg w martwym ciągu (tak, słownie: czterysta [...]